N. 12 august 1944, în Scărişoara, jud. Alba
D. 5 iulie 2010, în Băița, jud. Bihor
S-a născut în famila Costea Gheorghe şi Victoria. A urmat cursurile Şcolii Primare Scărişoara între anii 1951 – 1958. Frecventează apoi Şcoala Pedagogică Mixtă Oradea (la acea dată Scărişoara aparţinea de Regiunea Crişana), pe care a absolvit-o în 1964, ultimul an 1963-1964 fiind învăţătoare practicantă la Şcoala Generală Pietroasa.
Din 1964 este numită învăţătoare stagiară la Şcoala Generală cu clasele I-IV Băiţa. În anul 1967 promovează examenul de definitivat, fiind învăţătoare titulară la aceeaşi Şcoală. În anul 1976 obţine gradul didactic II, iar în 1986 obţine gradul didactic I. A fost instructoare şi apoi comandant instructor la unitatea de pionieri, îndrumându-i pe copii şi insuflându-le acestora dragostea faţă de ţară şi respectul faţă de tradiţiile înaintaşilor. Organizează cu aceştia excursii şi vizite la obiective economice şi turistice. În anul şcolar 1970-1971 a participat la acţiunea de şcolarizarea adulţilor, pentru eradicarea analfabetismului în comunitate.
A fost numită director al Şcolii Primare cu clasele I-IV Băiţa în două rânduri, în anul 1968 şi în anul 1990. În anul 1983 i s-a acordat Titlul de Învăţător Evidenţiat de Ministrul Educaţiei şi Învăţământului de la acea vreme.
Pentru merite deosebite în activitatea de Cruce Roşie a primit Distincţia de Evidenţiat, fiind preşedinta organizaţiei locale de Cruce Roşie.
A pregătit şi prezentat programe artistice cu copiii pe scena Căminului Cultural Băiţa. A dezvoltat şi a stimulat dragostea pentru lectura la copii, îndemnându-i să-şi alcătuiască mici biblioteci personale. Colaborând cu Biblioteca Orăşenească Nucet, organizează o mică bibliotecă la Şcoala din Băiţa.
A ţinut permanent legătura cu părinţii, atât prin şedinţele cu părinţii, dar mai ales prin vizite la domiciliu, îndrumându-i permanent şi ghidându-i în urmarea parcursului şcolar, dovadă fiind faptul că multe fete, mai ales, au dorit să urmeze exemplul învăţătoarei fiind şi ele apoi învăţătoare.
Pe lângă activitatea didactică a fost un membru activ în comunitate, fiind deputat în Consiliul Popular Nucet – cum se numea la acea vreme Consiliul Local. A ţinut prelegeri ca Prevenirea capriciilor la copii, să le dezvoltăm celor mici dragoste de carte etc ca membră în comisia de femei. Împreună cu acestea a organizat expoziţii cu diverse ocazii, evidenţiind femeile harnice din comunitate. A organizat şi a participat la diverse acţiuni de recensământ, culegere fructe de pădure, curăţat şi îngrijit parcuri şi împrejurimile Şcolii.
A fost căsătorită, din anul 1965, cu Bortoş Horea (Nichi cum îl ştiu băiţenii). A avut trei copii: Bortoş Nicolae. Bortoş (Muşet) Georgeta Maria şi Bortoş Horea Emil.
Considerăm că i se potrivesc versurile Imnului Învăţătorului:
„O tânără coboară în halta măruntă
Şi ochii-i sorb lacom sătucul din deal
Sătucul aşteaptă şi Şcoala o cheamă
Şi plai-l primeşte cu cântec de caval
……………………………………
Şi când într-o toamnă cu tâmplele ninse
De Şcoala ei dragă ea s-a despărţit,
În sat va rămâne şi toată viaţa
Copiii spre Şcoală cu drag îi va însoţi”.
Învăţătoarea Bortoş Maria a rămas pentru totdeauna în sătucul care a adoptat-o, în anul 2010 a fost înmormântată la Băiţa.
După şapte ani, în anul 2017, copiii acesteia au fondat Asociaţia „înv. Bortoş Costea Maria” prin intermediul căreia au sprijinit educaţia noilor generaţii din comunitate, au dotat Şcoala Primară din Băiţa cu mijloace didactice moderne, au amenajat un mic muzeu în incinta Şcolii şi au încercat să ofere modele prin acţiunile pe care le-au iniţiat. Totodată prin intermediul Asociaţiei „înv. Bortoş Costea Maria” s-au făcut demersuri şi în data de 14 octombrie 2017, de sărbătoarea Cuvioasei Parascheva, Şcoala din Băiţa a primit numele Şcoala Primară „înv. Bortoş Costea Maria”.
Azi, clădirea Şcolii a fost preluată de Asociaţia „înv. Bortoş Costea Maria”, în vederea amenajării Centrului Educaţional „înv. Bortoş Costea Maria” și a Muzeului Învățătorului, imobilul datând din 1890, necesită ample lucrări de reparaţii şi restaurare.
Prin această Asociaţie se doreşte continuarea activităţilor şi acţiunilor iniţiate de învăţătoarea Bortoş (Costea) Maria în cadrul comunităţii şi oferirea unor modele de urmat de catre copiii şi tinerii din comunitate.