N. 11 iunie 1966, Nucet, jud. Bihor
S-a născut în familia Bortoș Horea şi Maria. Bunicul său, Bortoş Nicolae, a făcut parte din primul Consiliu al nou înfiinţatului oraş Nucet – deputat în Sfatul Popular.
A absolvit clasele I-IV la Băiţa, fiindu-i învăţătoare chiar mama sa Bortoş Maria, apoi a urmat studiile gimnaziale la Şcoala Generală Nucet, după care pleacă de pe meleagurile natale la Oradea pentru a urma studiile liceale, pe care le absolvă în anul 1984.
Urmează cursurile Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri Activi a Ministerului de Interne, pe care o absolvă în 1990, pe timpul evenimentelor din dec 1989 fiind în Bucureşti. A urmat cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Academiei de Poliţie Al. I. Cuza Bucureşti pe care o absolvă în 1994 şi a Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică din Oradea absolvită în 2006 cu titlul de inginer diplomat. Absolvă cursurile postuniversitare de Management la Facultatea de Ştiinţe Economice din Oradea (1999) şi cursuri de Masterat în drept administrativ la Facultatea de Drept a Universităţii V. Goldiş Arad (2009). În anul 2010 absolvă cursurile Colegiului Naţional de Afaceri Interne specializarea Management Strategic din cadrul Academiei de Poliţie Al. I. Cuza Bucureşti.
Pe parcursul carierei militare a deţinut doar funcţii de conducere. A fost locţiitor al comandantului Companiei de Pompieri Ştei (1991-1994), apoi primul comandant al Companiei de Pompieri Beiuş la reînfiinţarea acesteia (1994-1996). A fost promovat comandant al Batalionului de Pompieri Salonta (1996-2001), apoi prin concurs a ocupat funcţia de adjunct al Comandantului Brigăzii de Pompieri „Crişana” a jud. Bihor (2001- 2004). La reorganizare şi înfiinţarea Inspectoratului pt. Situaţii de Urgenţă „Crişana” a jud. Bihor a fost numit Şef serviciu Logistic, funcţie pe care a ocupat-o până la pensionare în 2016.
A fost avansat înainte de termen la gradul de maior în anul 2000 şi la gradul de colonel în anul 2009. A fost distins cu Diploma de Onoare a Corpului Pompierilor Militari în anul 2000 şi cu placheta Aprecierea Activităţii (ISU „Crişana” a jud. Bihor) în anul 2008, cu Diploma de Excelenţă a Inspectoratului General pt. Situaţii de Urgenţă în anul 2013.
A publicat lucrarea„Contracte juridice folosite în negociere” ca autor, precum şi articole în reviste de specialitate (Pentru Patrie, Agenda Pompierului etc).A participat la Conferinţa internaţionale în ţară şi străinătate. A coordonat voluntarii în acţiunea „Let`s do it” de ecologizare, la nivelul judeţului, acţiuni care au continuat în anii următori.
Este căsătorit cu Lidia Bortoș, profesoară, are o fiică Bortoş Alexandra Nicoleta absolventă de Drept şi Studii Europene la Universitatea Bucureşti, avocat de profesie.
Este membru fondator, împreună cu sora Muşet (Bortoş) Georgeta Maria, fratele Bortoş Horea Emil, unchiul (fratele mamei) Costea Gheorghe şi soţia Bortoş Lidia a Asociaţiei „înv. Bortoş Costea Maria” din anul 2017, prin intermediul căreia au sprijinit educaţia noilor generaţii din comunitate, au dotat Şcoala Primară din Băiţa cu mijloace didactice moderne, a sprijinit elevii şcolii cu rechizite, au amenajat un mic muzeu în incinta Şcolii şi au încercat să ofere modele prin acţiunile pe care le-au iniţiat. Totodată prin intermediul Asociaţiei „înv. Bortoş Costea Maria” s-au făcut demersuri şi în data de 14 octombrie 2017, de sărbătoarea Cuvioasei Parascheva, Şcoala din Băiţa a primit numele Şcoala Primară „înv. Bortoş Costea Maria”.
În anul 2019 în parteneriat cu Episcopia Greco-Catolică Oradea, Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Nucet, Asociaţia a organizat o tabără internaţională de vară pentru cca 100 tineri din comunitate şi din Italia. De asemenea Asociaţia a oferit tinerilor din comunitate spectacole de teatru şi premii cu ocazia finalului de an şcolar şi sărbătorilor de iarnă. Azi, clădirea Şcolii a fost preluată de Asociaţia „înv. Bortoş Costea Maria”, în vederea amenajării Centrului Educaţional „înv. Bortoş Costea Maria”, imobilul datând din 1890, necesită ample lucrări de reparaţii şi restaurare.
Asociaţia „înv. Bortoş Costea Maria” a desfăşurat o intensă activitate culturală, de descoperire a trecutului şi de oferire a unor modele tinerei generaţii din comunitate
În anul 2019 Asociaţia „înv. Bortoş Costea Maria” în parteneriat cu Direcţia Silvică Bihor a aşezat pe clădirea Şcoalii Primare „înv. Bortoş Costea Maria” Băiţa o placă memorială în cinstea scriitorului, folcloristului şi avocatului Miron Pompiliu care a învăţat (1854 – 1857) la Şcoala Nemţească din Băiţa.
În anul 2020, deşi în vreme de pandemie, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor şi Muzeul Ţării Crişurilor a aşezat o placă pe Căminul Cultural din Băiţa în memoria pictorului Bihari Sandor, evreu de origine, acesta a studiat la Viena şi Paris, având lucrări expuse în marile muzee ale Europei, o copie a lucrării care înfăţişază întîlnirea regelui Poloniei cu regele Ungariei este pe peretele sălii de şedinţe a Primăriei Oradea, lucrarea originală fiind păstrată la Muzeul Ţării Crişurilor.
În acelaşi an în parteneriat cu Muzeul Ţării Crişurilor şi Episcopia Greco-Catolică Oradea a aşezat o placă comemorativă pe Biserica Greco-Catolică Băiţa cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, la 90 de ani de la sfinţirea acesteia de fericitul Valeriu Traian Frenţiu, episcopul martir greco-catolic al Oradiei, acesta contribuind şi material la ridicarea bisericii.
În anul 2023, în parteneriat cu Muzeul Ţării Crişurilor, a aşezat o placă jubiliară (la 80 de ani) pe imobilul (azi Căminul pentru Persoane Vârsnice Băiţa) achiziţionat din bani proprii de episcopul ortodox al Oradiei dr.Nicolae Popovici.
În acelaşi an a aşezat o placă cu istoricul Bisericii Romano-Catolice cu hramul „Naşterea Maicii Domnului”, ctitorie a împărătesei Maria Tereza. De asemenea Asociaţia „înv. Bortoş Costea Maria” este iniţiator şi partener în elaborarea prezentei Monografiei Băiţei (Rezbanya), care nu s-a scris în ultimii 100 de ani, fiind o dorinţă a învăţătoarei Bortoş (Costea) Maria.
Prin această Asociaţie se doreşte continuarea activităţilor şi acţiunilor iniţiate de învăţătoarea Bortoş (Costea) Maria în cadrul comunităţii şi oferirea unor modele de urmat de către copiii şi tinerii din comunitate.
Nicolae Bortoș este preşedinte al Asociaţiei Urbariale „Trei Stejari” Băiţa (urmând dlui Klein Nicolae care a reîntregit patrimoniul acesteia), demarând un proiect „Case pt. tineri” 2020, scopul final fiind acela de a oferi tinerilor din comunitate terenuri pt locuinţe.
În prezent acordă consultanţă pe linie de Prevenirea şi Stingerea Incendiilor, prin intermediul firmei care a fondat-o. Predă cursuri pentru formarea cadrelor tehnice PSI.