N. 13 iunie1954, în Băiţa, jud. Bihor

S-a născut în familia lui Ioan şi Floare. A urmat cursurile Şcolii Primare cu clasele I-IV Băiţa, între anii 1961-1965, apoi cursurile Şcolii Generale cu clasele V-VIII Nucet. Între anii 1969-1973 a frecventat Liceul Teoretic „Dr. Petru Groza” – secţia umană.

A efectuat stagiu militar cu termen redus (octombrie 1973 – iunie 1974), fiind ofiţer grănicer. Pe perioada stagiului militar a făcut parte din Corul Grănicerilor obţinând locul I pe ţară la Concursul Naţional din 1974.

După terminarea serviciului militar s-a înscris la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, obţinând licenţa în studii juridice, promoţia 1979. În anul 1980 a fost încadrat ca jurisconsult la Rafinăria „Crişana” din Suplacul de Barcău, jud. Bihor. Din 1982 şi-a început activitatea ca judecător la Judecătoria Câmpeni, jud. Alba. În anul 1990 a fost transferat ca judecător la Judecătoria Oradea, fiind Vicepreşedintele instanţei.

Din 1992 a fost promovat la Tribunalul Bihor, unde a îndeplinit funcţia de vicepreşedinte al instanţei şi preşedintele Secţiei civile a Tribunalului Bihor, unde a activat până în anul 1999. Între anii 2000 şi 2007 a activat ca avocat în Baroul Bihor. Din anul 2007 a reintrat în magistratură ca judecător cu rang de tribunal la Judecătoria Câmpeni, de unde s-a pensionat în anul 2008, după 28 de ani vechime în magistratură. Din anul 2007 şi-a reluat activitatea de avocat în Baroul Bihor până în anul 2022 când s-a pensionat şi din avocatură.

În cei 28 de ani de activitate ca magistrat, a obţinut gradul I profesional, cu susţinerea unor lucrări de specialitate. În perioada celor două mandate de vicepreşedinte al Tribunalului Bihor m-am implicat activ în demersurile de redobândire a fostului sediu al Palatului de Justiţie – preluat abuziv în perioada comunistă, de Ministerul Justiţiei. A participat la numeroase seminarii profesionale, atât în ţară, cât şi în străinătate.

În anul 1997 a făcut parte din delegaţia formată din 4 judecători care a reprezentat România la cel de-al 40 lea Congres Mondial al Judecătorilor Desfăşurat în Puerto Rico -Caraibe. În acelaşi an, a fost invitat împreună cu delegaţia României, la Consulatul României din New York şi la Ambasada României din Wasinton unde a participat la o serie de activităţi juridice patronate de Ministerul Justiţiei şi Ministerul de Externe al României în colaborare cu partenerii americani.

Pe plan intern a participat la seminarii organizate de Ministerul Justiţiei, la Bistriţa, Poiana Braşov, Sovata, Bucureşti, unde a susţinut prelegeri.

În data de 22 decembrie 1989, după fuga lui Ceauşescu, a preluat conducerea Primăriei Câmpeni Alba asigurând securitatea zonei în colaborare cu UM de vânători de munte din oraş. A alcătuit consiliul Provizoriu revoluţionar din personalităţile oraşului, păstrându-și calitatea de magistrat în toată această perioadă.

În calitate de traducător şi reprezentant al oraşului Cîmpeni, în 1990, a asigurat desfăşurarea în bune condiţii a două misiuni umanitare efectuate de o delegaţie belgiană reprezentând com. Bieure, care s-a înfrăţit cu o localitate aparţinând Câmpeniului. Ulterior a fost invitat, în două rânduri, să viziteze localitatea belgiană în semn de apreciere pentru activitatea depusă.

A fost antrenor-jucător, timp de 2 ani, la echipa de fotbal „Foresta Câmpeni”, în perioada cât a activat în jud. Alba. A participat la numeroase competiţii sportive naţionale, obţinând titlul de campion la atletism, tenis de masă, tenis de câmp. În prezent este participant activ şi constant la competiţiile sportive dedicate seniorilor, în special la tenis de câmp.

Are numeroase activităţi caritabile: a donat Bibliotecii orăşeneşti din Nucet 350 de volume de carte. Alături de Asociaţia „înv. Bortoş Costea Maria” a dotat Şcoala Primară „înv. Bortoş Costea Maria” Băiţa cu diverse bunuri (în special pentru activităţi sportive). De asemenea, a donat bunuri pentru activităţi sportive Şcolii Arieşeni Alba. A făcut donaţii pentru reparaţii la Biserica Catolică din Băiţa şi Biserica Greco-Catolică Ştei. A sponsorizat turnee de tenis pentru copii, promovând astfel mişcarea ca mod de viaţă şi sănătate.

A fost căsătorit cu Popa Victoria din Fânaţe, timp de 3 ani, rezultând un fiu Bruder Jean-Claudiu, născut în anul 1976, în prezent cetăţean româno-american stabilit în Detroit – SUA.

Divorţat de Popa Victoria în anul 1979, s-a recăsătorit cu Bodin Cornelia, asistent medical, din căsătorie rezultând o fiică, Bruder Maria Alexandra, născută în anul 1983, în prezent cetăţean româno-francez, stabilită în oraş Reims – Franţa.

Are trei nepoţi: Bruder John David şi Bruder Jane din partea fiului şi Sommer Jonas din partea fiicei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *