N. 20 iunie 1971, în Nucet, jud. Bihor
A urmat școala primară la Băița, apoi gimnaziul la Şcoala Generală din Nucet. Studiile liceale le-a început la Liceul industrial nr. 1 din orașul Dr. Petru Groza – treapta I, iar treapta a II-a, la Liceul Economic din Arad. A terminat liceul în anul Revoluției, 1989. După finalizarea studiilor a fost angajată timp de un an contabil la E.M.B. Bihor.
A fost licențiată în anul 1996 și face parte din prima promoție de absolvenți a Facultății de Teologie din Oradea – specializarea Teologie-Litere. În același an, în urma Examenului Național de Titularizare a devenit profesor titular la Școala Gimnazială „Miron Pompiliu” din Ștei. Între anii 1993-1996 a lucrat ca profesor suplinitor la Şcoala Generala Nucet şi Şcoala Generala Câmpani.
Evoluția profesională a urmat firesc: gradul didactic definitiv în anul 2000; gradul didactic II – 2004; gradul didactic I – 2008. Între anii 2006-2008 a urmat masteratul înManagement educational, iar mai târziu, 2008-2010, cursul postuniversitar de Profesor documentarist la Universitatea din Oradea.
S-a căsătorit în anul 1993 cu Mușet Dumitru-Constantin, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu și în același an l-a urmat ca preoteasă la Parohia Ortodoxă Fânațe, unde se află și în prezent. Are o fiică, Paula, absolventă a Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca, în prezent arhitect la Biroul de Arhitectură NOVARTIS din Oradea.
Pe parcursul anilor a avut mai multe responsabilități, în calitate soție, mamă, membru al comunității, profesor. A participat, susținut și coordonat activități ale Parohiei alături de ceilalți membri ai comunității care i-a primit în urmă cu trei decenii.
A activat în Grupul de iniţiativă locală Ştei (2007-2009). Din dorința de a ajuta comunitatea locală, s-a și altor activități, precum cea de voluntar în „Clubul seniorilor” – Ştei, A.P.O.R., în parteneriat cu Centrul Naţional de Voluntariat Pro Vobis, în S.N.V ONG, S.N.A.C., a fost coordonator al „Consiliului Local al Copiilor” – Ştei, S.N.V. – 2007-2010; a participat la Proiectul Naţional „Cetăţeanul în primul rând” (Asociaţia Universităţilor Populare Germane) (2007-2009) și a fost președinte al Consiliului comunitar consultativ al orasului Stei-2010. A implementat şi participat la proiecte care vizează domeniul activităţilor extraşcolare şi care sunt relevante din perspectiva prevenirii și combaterii abandonului școlar şi creşterea frecvenţei elevilor, a participat la proiecte privind aplicarea unor metode și tehnici inovative folosite în demersul didactic.
În calitate de cadru didactic a condus şi coordonat colective de elevi, ca diriginte, și a fost implicată în diverse activități în cadrul școlii, al zonei, la nivel județean și național, fiind resposabil Cerc pedagogic în zona Ştei-Beiuş, metodist al Inspectoratului Școlar Județean Bihor la disciplina Religie, membru in Consiliul Consultativ al disciplinei Religie.
A desfășurat numeroase activități în comisii, la Olimpiadele școlare la nivel local, județean și național; în Comisia Centrală a Olimpiadei de Religie (2013) și Comisia de organizare a Olimpiadei Nationale la Religie Ortodoxă (2012 și 2023), propunător de subiecte pentru olimpiada de religie, evaluator, organizator al unor competiții, olimpiade, concursuri, proiecte: presedinte/membru Comisia Centrul de Examen Evaluare Nationala, Bacalaureat; implementarea și organizarea activităţilor în cadrul unor proiecte şi parteneriate interjudetene, judeţene şi locale, implementarea proiectului Centrul de documentare și informare la Școala Gimnazială „Miron Pompiliu” (2006), participant la Proiectul transfrontalier de coeziune culturală-Ştei-Hajdudorog (2009-2011); proiectul international „Porți deschise spre dialog” (2008-2011), proiectul eTwinning „Frendship Calendar” – 2014; membru proiect Erasmus + 2014; coautor proiect de manual scolar-Religie, clasa a V-a, 2017, Editura Litera; 2019- evaluator proiecte manuale -Expert cooptat – Religie cultul ortodox, clasa a VII-a, 2019.
În anul 2008 a inițiat un proiect de suflet, în semn de apreciere și recunoștință adus învațamantului și cadrelor didactice care au predat la Școala Gimnazială „Miron Pompiliu” din Ștei, „Întâlnirea între generaţii”.
Între anii 2006-2007 a ocupat funcția de director adjunct, iar în perioada 2007-2016 a fost director al Şcolii Gimnaziale „Miron Pompiliu” din Ştei. În această calitate a răspuns nevoilor comunitatii si a contribuit la dezvoltarea institutiei de invatamant, fiind preocupata de asigurarea condițiilor necesare pentru furnizarea unui învățămant de calitate, de dezvoltarea bazei materiale a instituției de învățământ, implementarea unor proiecte, inițierea unor protocoale de colaborare precum și schimburi de experiență în proiecte interșcolare, menite să conducă la dezvoltarea școlii.
În anul 2017, la inițiativa celor doi frați, Nicolae și Horea Bortoș, s-au pus bazele Asociației „înv. Bortos Costea Maria”, în semn de omagiu adus mamei, omului și învățătoarei Maria Bortoș, care și-a dedicat întreaga viață și activitate familiei și slujirii școlii și comunității. Activitatea asociației se desfașoară în clădirea școlii care astăzi îi poartă numele și găzduiește un muzeu închinat școlii din localitate.
Articole publicate:
–Metode utilizate in predarea religiei, Simpozionul National „Gusta Stiinta”, 2019
–Promovarea imaginii scolii, articol publicat in Revista Esential in educatie, 2017
–Creativitatea, cerinta noi educatii, colectiv de autori, Ed. PIM, Iasi, 2016
–Fărâme de tradiții locale,publicat in vol. Pastratorii traditiei,colectiv de autori,Ed. Primus, Oradea, 2013
-Rolul icoanei in formarea notiunilor de religie-2013
– Centrul de documentare şi informare, publicat în vol. Educaţia Omului De Azi Pentru Lumea De Mâine, coord. Vasile Marcu şi Mariana Marinescu, Ed. Universtăţii din Oradea, 2009
– Importanţa mijloacelor de învăţământ în studierea Religiei (pag.125-126), publicat în vol. Educaţia Omului De Azi Pentru Lumea De Mâine, coord. Vasile Marcu şi Mariana Marinescu, Ed. Universtăţii din Oradea, 2008
– Religia în şcoala de astăzi (pag.187-189), publicat în vol. Biserica şi şcoala, Ed. CCD Bihor, 2008